Hvad kan man egentlig bruge enetimer i yoga til?
Jeg oplever to ting, som jeg gerne vil skrive ud fra her:
1) Undren sig over hvorfor man vælger at tage en enetime i yoga når man kan gå på et hold – til langt færre penge. Og er det ikke ”for meget” med al den opmærksomhed, når man er helet alene med underviseren?
2) At flere end jeg har oplevet tidligere vælger enetimer – enkelte gange, et intensivt forløb en periode, som en regelmæssig ting med et hvilket som helst interval der passer den enkelte.
Først et par cases som jeg har arbejdet med det seneste år:
Kvinde i 80´erne, kommer med senfølger efter en voldsom hjernerystelse/piskesmæld. Lægerne kan ikke gøre andet end at give smertestillende, som ikke virker. Symptomer: smerter og spændinger i hoved, nakke og hals, en hørbar knagen i kraniet, skævhed i hovedet, svimmelhed…
Hun har god erfaring med yoga, men kan ikke overskue at gå på et hold som hun har det. Vi arbejder på mange måder: En lang række små, lette øvelser som stimulerer vagusnerven, og som blidt løsner spændinger i hovedet og omkring nakke og hals. Åndedrætsøvelser, visualiseringer og dyb hvile i en restorativ stilling. Hands-on på hovedbund, ører, nakke og hals virker velgørende. Allerede efter 3 gange med en uges mellemrum mærker hun en tydelig bedring. Hun fortsætter hver 14. dag.
Kvinde i 30´erne, kommer med akut stress, som har været så kraftig at hjertet har taget skade. Måske varigt, ifølge lægerne. Symptomerne er bl.a. hjertebanken som ofte mærkes i det meste af kroppen. Hun må ikke få pulsen op, så vi arbejder utrolig forsigtigt med åndedræt, visualiseringer og klangafspænding = klangskåle omkring og på kroppen, mens hun ligger afslappet i en restorativ stilling. Efter første gang mærker hun at det får pulsen ned, og at virkningen holder i flere dage. Hun kommer hver uge.
Kvinde i 70´erne, er kommet ugentligt gennem længere perioder. Har en generel mental uro, mange indre spændinger. Er i fin fysisk form, men har et spændingsmønster i kroppen, som vi hver gang løsner med vedvarende stræk og fascia-release på bolde og ruller. Vi arbejder med en fysisk del først, gerne indeholdende store yogastillinger. God tid til restorative stillinger med klangafspænding. Vi bruger 90 minutter hver gang. Hun oplever at blive ”holdt ved lige” og at komme hjem til sig selv hver gang.
Kvinde i 70´erne, kommer ca. hver 6. uge. Hun har en stærk og vedholdende hjemmepraksis med fokus på den spirituelle del af yogaen. I timerne arbejder vi med at tune hende praksis, vi tilføjer nye øvelser og arbejder med kroppen. De fysiske øvelser smelter sammen med den spirituelle del for hende. Før hver gang får jeg en ret udførlig ”ønskeseddel”.
Kvinde i 60´erne, kommer en gang månedligt. Hun har senfølger efter et fald som medførte et brud i lænden. Hun er helet fint, men har en følelse af at være skæv og stiv i kroppen, hvilket også er synligt. Vi arbejder med målrettede stræk og fascia-release efterfulgt af klangafspænding. Hver gang tilføjes et par øvelser til at bruge hjemme.
Dette er kun et udpluk. Jeg har ofte mennesker med stress, angst, smerter som kan handle om sygdomme (fx gigt), skader eller spændinger. Yogaens teknikker er en meget stor værktøjskasse, og jeg bruger af alt hvad jeg har lært på min uddannelse i Dansk yoga, suppleret med de øvrige uddannelser jeg har taget gennem årene. Enkelte gange må jeg sende en elev videre – specielt hvis der er behov for psykoterapi, hvilket jeg ikke er uddannet i. Men i enetimerne indgår samtale som en naturlig del til både at afklare hvordan vi skal arbejde, og til fx en dialog ud fra et emne fra yogafilosofiens forklaringsmodeller. Jeg har en håndfuld terapeuter og kropsbehandlere i netværket, som jeg gerne henviser til efter behov.
På yogaholdene kommer vi langt. Jeg underviser helst så holistisk som muligt, det vil sige at jeg hver gang prøver at komme ud i alle leddenes yderstillinger i de små opvarmningsøvelser, og at nå gennem alle yogaens bevægeprincipper i de klassiske yogaøvelser, og at arbejde med åndedrættet på mange måder. På den måde bliver både krop, nervesystem og sind nået, og forskellen fra man kommer til man går igen er både mærkbar og synlig!
I enetimerne kan vi zoome yderligere ind på den enkelte, og det kan give et tiltrængt skub ud af en fastlåst tilstand, så der kommer bevægelse både i krop og sind. Det er umådelig tilfredsstillende og meningsfuldt at arbejde på begge måder.
Har du spørgsmål, kommentarer eller vil vide mere, så send gerne en besked.
Tak for din besked!
Jeg vender tilbage så snart jeg kan.
Sussie
Hov!
Der opstod en fejl i afsendelsen af din besked.
Prøv venligst igen senere.
Jeg beklager.
Du skal acceptere cookies for at kunne sende en besked :)
Klik sikkerhedsikonet nederst til venstre. hvis du tidligere har fravalgt dem.
Tak for din tilmelding til mit nyhedsbrev!
Vi høres ved.
Hov, noget gik galt ved din tilmelding.
Prøv venligst senere.
Jeg beklager.
Du skal acceptere cookies for at kunne tilmelde dig eller sende en besked :)
Klik sikkerhedsikonet nederst til venstre. hvis du tidligere har fravalgt dem.
Jensen-Yoga - CVR 13695539
Hjemmeside af Omtale