HATHA-YOGA

Hvad er Hatha Yoga?Jeg forstår godt, at mange er forvirrede i disse år, hvor yoga er på alles læber. Det er ikke helt præcist - men heller ikke helt forkert - at kalde Hatha Yoga for kroppens yoga. Traditionelt er det meget mere end det, men i den almindelige vestlige forståelse forholder det sig ca. sådan. Ud fra den forståelse kan man kalde næsten al den yoga vi finder i Vesten for Hatha, om det så er klassisk, rolig yoga, kraftfuld, dynamisk Asthanga og sågar konkurrencepræget hot-yoga. Selv restorativ yoga kan med god vilje komme ind under Hatha.


MEN skal vi være mere præcise betyder HA= sol og THA= måne, så både det udadvendte kraftfulde og det indadvendte meditative bør rettelig være repræsenteret i en hatha-klasse.


Den yogaform jeg formidler på de fleste af mine ugentlige hold er først og fremmest klassisk, traditionel yoga, som jeg selv har dyrket yoga hos Skandinavisk Yoga (Satyananda-traditionen) og N.U. Yoga (Narayanananda-traditionen). Derudover selvfølgelig tilsat al den viden og inspiration jeg har fået med i min uddannelse hos Dansk Yoga. Det specielle ved lærere fra Dansk Yoga er, at vi er trænet i at undervise differentieret, dvs. at der på samme yogahold sagtens kan gå både meget øvede - og nye elever, som skal have meget hjælp og måske begynde med lette versioner af øvelserne.


Resultatet er en rolig yogaform med pauser mellem øvelserne, med hovedvægt på klassiske stillinger, og med mange åndedrætsøvelser. Og selvfølgelig altid afspænding til sidst. De senere år har jeg endvidere tilføjet en ganske kort meditativ øvelse i klasserne. Yoga handler dybest set om at stilne sindets bevægelser - altså tankerne - så man kan mærke hvem man egentlig er.


Når jeg underviser på hold specielt tilrettelagt for mere øvede, er sigtet at eleverne vil "mere" med yogaen - der er således mere dynamik, mere sved på panden, længere tid i de klassiske stillinger og lidt færre hensyn. Ligesom vi går i dybden med mudras, bandhas og pranayama - nogle teknikker der kræver en solid erfaring med yoga. Alt dette forudsætter en rimelig god fysik, samt at man selv kender - og sætter - sine grænser.